Založ si blog

Tortelíny, pizza, spritz a k tomu krásne prostredie…

Ak ste blízko Verony v Taliansku, mali by ste navštíviť raj talianskej kuchyne – Borghetto. Táto malá dedinka je postavená priamo na rieke Mincio, v provincii Valeggio sul Mincio. Nachádza sa približne 26 km juhozápadne od Verony. Nad dedinkou sa vypína hrad Scaligero, ktorý je vidieť aj z Borghetta a aj z Valeggia sul Mincio, ktoré je severne pod hradom a od Borghetta je vzdialené 1 km.

Borghetto je plné reštaurácií, v ktorých okrem klasických jedál dostanete aj miestnu špecialitu – tortelíny. Tortelíny sú cestoviny plnené prosciutom (taliansky druh šunky), mäsom, parmezánom, alebo špenátom. Podávajú sa hlavne s rôznymi omáčkami – smotanovou, syrovou a podobne. Chutia skutočne fantasticky a zamilujete si ich. Borghetto a Valeggio sul Mincio sa považujú za baštu talianskych tortelín. Veď práve v týchto dvoch dedinkách sa tortelíny vyrábajú ešte stále manuálne. Nachádza sa tu mnoho rodinných podnikov, kde sa tento malý zázrak vyrába. Osobne som mal možnosť stretnúť sa z majiteľmi jedného hotela vo Valeggio sul Mincio, ktorí tortelíny vyrábali niekoľko generácií. Dnes už to nerobia, sú starí a nevládzu.

Okrem tortelín si samozrejme môžete pochutiť aj na pravej, talianskej pizzi, ktorej tu nájdete nespočetné množstvo druhov. Až tu som zistil, ako pravá pizza naozaj chutí. Nie je to ako u nás, kde vám na pizzu dajú všetko, čo nájdu v kuchyni. Pravá pizza má veľmi málo spoločného s tou, ktorá sa dá kúpiť na Slovensku. Je na nej iba to, čo tam má byť. Mne osobne veľmi chutila pikantná a špenátová.

Taktiež v týchto reštauráciach nájdete množstvo jedál z rýb a morských „príšer“. Ja osobne som ochutnal takzvané „Frito Misto“, čo v podsate boli smažené, obalené „príšerky“. Chutilo to fantasticky, určite si to dám znova.

No a na zapitie si určite dajte talianske víno, alebo prosecco (perlivé víno), prípadne ochutnajte spritz, alebo margheritu. Spritz je vlastne prosecco s pomarančovým, trochu horkastým likérom Aperol, alebo s Campari, perlivou vodou, ľadom a pomarančom. Margherita je v podstate to isté, ale namiesto prosecca sa dáva neperlivé víno a voda. Keď som prišiel na Slovensko ku známym na grilovačku s fľaškou Aperolu a proseccom, zarobil som spritz do džbánu a asi o 10 minút sa muselo zarábať znova. Je to veľmi osviežujúci nápoj, dobre sa pije. Ale pozor, musí byť naozaj dobre vychladený a plný ľadu.

Na záver snáď niekoľko informácií o cenách a samozrejme fotografie z miesta.

Tortelíny – porcia od 7 do 12 €

Pizza – porcia od 5 do 10 €

„Príšerky“ – porcia od 10 do 15 €

Spritz (asi 2 dcl) od 2,50 do 3 €

Margherita (asi 2 dcl) od 1,50 do 2 €

 

Tirolsko

20.08.2011

V auguste 2011 ma pracovné povinnosti zaviali do Regensburgu. Moja cesta začala v malom, talianskom mestečku (skôr dedina) s názvom Valeggio sul Mincio, ktoré leží 25 km juhozápadne od Verony. Asi 60 km západne od tohoto miesta začína kraj nazývaný Tirolsko. Táto oblasť sa tiahne z Talianska až do Rakúska a skutočne stojí za to ju navštíviť a pokochať sa jej krásou. [...]

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3776x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy