Založ si blog

Tortelíny, pizza, spritz a k tomu krásne prostredie…

Ak ste blízko Verony v Taliansku, mali by ste navštíviť raj talianskej kuchyne – Borghetto. Táto malá dedinka je postavená priamo na rieke Mincio, v provincii Valeggio sul Mincio. Nachádza sa približne 26 km juhozápadne od Verony. Nad dedinkou sa vypína hrad Scaligero, ktorý je vidieť aj z Borghetta a aj z Valeggia sul Mincio, ktoré je severne pod hradom a od Borghetta je vzdialené 1 km.

Borghetto je plné reštaurácií, v ktorých okrem klasických jedál dostanete aj miestnu špecialitu – tortelíny. Tortelíny sú cestoviny plnené prosciutom (taliansky druh šunky), mäsom, parmezánom, alebo špenátom. Podávajú sa hlavne s rôznymi omáčkami – smotanovou, syrovou a podobne. Chutia skutočne fantasticky a zamilujete si ich. Borghetto a Valeggio sul Mincio sa považujú za baštu talianskych tortelín. Veď práve v týchto dvoch dedinkách sa tortelíny vyrábajú ešte stále manuálne. Nachádza sa tu mnoho rodinných podnikov, kde sa tento malý zázrak vyrába. Osobne som mal možnosť stretnúť sa z majiteľmi jedného hotela vo Valeggio sul Mincio, ktorí tortelíny vyrábali niekoľko generácií. Dnes už to nerobia, sú starí a nevládzu.

Okrem tortelín si samozrejme môžete pochutiť aj na pravej, talianskej pizzi, ktorej tu nájdete nespočetné množstvo druhov. Až tu som zistil, ako pravá pizza naozaj chutí. Nie je to ako u nás, kde vám na pizzu dajú všetko, čo nájdu v kuchyni. Pravá pizza má veľmi málo spoločného s tou, ktorá sa dá kúpiť na Slovensku. Je na nej iba to, čo tam má byť. Mne osobne veľmi chutila pikantná a špenátová.

Taktiež v týchto reštauráciach nájdete množstvo jedál z rýb a morských „príšer“. Ja osobne som ochutnal takzvané „Frito Misto“, čo v podsate boli smažené, obalené „príšerky“. Chutilo to fantasticky, určite si to dám znova.

No a na zapitie si určite dajte talianske víno, alebo prosecco (perlivé víno), prípadne ochutnajte spritz, alebo margheritu. Spritz je vlastne prosecco s pomarančovým, trochu horkastým likérom Aperol, alebo s Campari, perlivou vodou, ľadom a pomarančom. Margherita je v podstate to isté, ale namiesto prosecca sa dáva neperlivé víno a voda. Keď som prišiel na Slovensko ku známym na grilovačku s fľaškou Aperolu a proseccom, zarobil som spritz do džbánu a asi o 10 minút sa muselo zarábať znova. Je to veľmi osviežujúci nápoj, dobre sa pije. Ale pozor, musí byť naozaj dobre vychladený a plný ľadu.

Na záver snáď niekoľko informácií o cenách a samozrejme fotografie z miesta.

Tortelíny – porcia od 7 do 12 €

Pizza – porcia od 5 do 10 €

„Príšerky“ – porcia od 10 do 15 €

Spritz (asi 2 dcl) od 2,50 do 3 €

Margherita (asi 2 dcl) od 1,50 do 2 €

 

Tirolsko

20.08.2011

V auguste 2011 ma pracovné povinnosti zaviali do Regensburgu. Moja cesta začala v malom, talianskom mestečku (skôr dedina) s názvom Valeggio sul Mincio, ktoré leží 25 km juhozápadne od Verony. Asi 60 km západne od tohoto miesta začína kraj nazývaný Tirolsko. Táto oblasť sa tiahne z Talianska až do Rakúska a skutočne stojí za to ju navštíviť a pokochať sa jej krásou. [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3772x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy