Tortelíny, pizza, spritz a k tomu krásne prostredie…

20. augusta 2011, Róbert Pavlík, Krajiny sveta

Ak ste blízko Verony v Taliansku, mali by ste navštíviť raj talianskej kuchyne – Borghetto. Táto malá dedinka je postavená priamo na rieke Mincio, v provincii Valeggio sul Mincio. Nachádza sa približne 26 km juhozápadne od Verony. Nad dedinkou sa vypína hrad Scaligero, ktorý je vidieť aj z Borghetta a aj z Valeggia sul Mincio, ktoré je severne pod hradom a od Borghetta je vzdialené 1 km.

Borghetto je plné reštaurácií, v ktorých okrem klasických jedál dostanete aj miestnu špecialitu – tortelíny. Tortelíny sú cestoviny plnené prosciutom (taliansky druh šunky), mäsom, parmezánom, alebo špenátom. Podávajú sa hlavne s rôznymi omáčkami – smotanovou, syrovou a podobne. Chutia skutočne fantasticky a zamilujete si ich. Borghetto a Valeggio sul Mincio sa považujú za baštu talianskych tortelín. Veď práve v týchto dvoch dedinkách sa tortelíny vyrábajú ešte stále manuálne. Nachádza sa tu mnoho rodinných podnikov, kde sa tento malý zázrak vyrába. Osobne som mal možnosť stretnúť sa z majiteľmi jedného hotela vo Valeggio sul Mincio, ktorí tortelíny vyrábali niekoľko generácií. Dnes už to nerobia, sú starí a nevládzu.

Okrem tortelín si samozrejme môžete pochutiť aj na pravej, talianskej pizzi, ktorej tu nájdete nespočetné množstvo druhov. Až tu som zistil, ako pravá pizza naozaj chutí. Nie je to ako u nás, kde vám na pizzu dajú všetko, čo nájdu v kuchyni. Pravá pizza má veľmi málo spoločného s tou, ktorá sa dá kúpiť na Slovensku. Je na nej iba to, čo tam má byť. Mne osobne veľmi chutila pikantná a špenátová.

Taktiež v týchto reštauráciach nájdete množstvo jedál z rýb a morských „príšer“. Ja osobne som ochutnal takzvané „Frito Misto“, čo v podsate boli smažené, obalené „príšerky“. Chutilo to fantasticky, určite si to dám znova.

No a na zapitie si určite dajte talianske víno, alebo prosecco (perlivé víno), prípadne ochutnajte spritz, alebo margheritu. Spritz je vlastne prosecco s pomarančovým, trochu horkastým likérom Aperol, alebo s Campari, perlivou vodou, ľadom a pomarančom. Margherita je v podstate to isté, ale namiesto prosecca sa dáva neperlivé víno a voda. Keď som prišiel na Slovensko ku známym na grilovačku s fľaškou Aperolu a proseccom, zarobil som spritz do džbánu a asi o 10 minút sa muselo zarábať znova. Je to veľmi osviežujúci nápoj, dobre sa pije. Ale pozor, musí byť naozaj dobre vychladený a plný ľadu.

Na záver snáď niekoľko informácií o cenách a samozrejme fotografie z miesta.

Tortelíny – porcia od 7 do 12 €

Pizza – porcia od 5 do 10 €

„Príšerky“ – porcia od 10 do 15 €

Spritz (asi 2 dcl) od 2,50 do 3 €

Margherita (asi 2 dcl) od 1,50 do 2 €