Založ si blog

Tortelíny, pizza, spritz a k tomu krásne prostredie…

Ak ste blízko Verony v Taliansku, mali by ste navštíviť raj talianskej kuchyne – Borghetto. Táto malá dedinka je postavená priamo na rieke Mincio, v provincii Valeggio sul Mincio. Nachádza sa približne 26 km juhozápadne od Verony. Nad dedinkou sa vypína hrad Scaligero, ktorý je vidieť aj z Borghetta a aj z Valeggia sul Mincio, ktoré je severne pod hradom a od Borghetta je vzdialené 1 km.

Borghetto je plné reštaurácií, v ktorých okrem klasických jedál dostanete aj miestnu špecialitu – tortelíny. Tortelíny sú cestoviny plnené prosciutom (taliansky druh šunky), mäsom, parmezánom, alebo špenátom. Podávajú sa hlavne s rôznymi omáčkami – smotanovou, syrovou a podobne. Chutia skutočne fantasticky a zamilujete si ich. Borghetto a Valeggio sul Mincio sa považujú za baštu talianskych tortelín. Veď práve v týchto dvoch dedinkách sa tortelíny vyrábajú ešte stále manuálne. Nachádza sa tu mnoho rodinných podnikov, kde sa tento malý zázrak vyrába. Osobne som mal možnosť stretnúť sa z majiteľmi jedného hotela vo Valeggio sul Mincio, ktorí tortelíny vyrábali niekoľko generácií. Dnes už to nerobia, sú starí a nevládzu.

Okrem tortelín si samozrejme môžete pochutiť aj na pravej, talianskej pizzi, ktorej tu nájdete nespočetné množstvo druhov. Až tu som zistil, ako pravá pizza naozaj chutí. Nie je to ako u nás, kde vám na pizzu dajú všetko, čo nájdu v kuchyni. Pravá pizza má veľmi málo spoločného s tou, ktorá sa dá kúpiť na Slovensku. Je na nej iba to, čo tam má byť. Mne osobne veľmi chutila pikantná a špenátová.

Taktiež v týchto reštauráciach nájdete množstvo jedál z rýb a morských “príšer”. Ja osobne som ochutnal takzvané “Frito Misto”, čo v podsate boli smažené, obalené “príšerky”. Chutilo to fantasticky, určite si to dám znova.

No a na zapitie si určite dajte talianske víno, alebo prosecco (perlivé víno), prípadne ochutnajte spritz, alebo margheritu. Spritz je vlastne prosecco s pomarančovým, trochu horkastým likérom Aperol, alebo s Campari, perlivou vodou, ľadom a pomarančom. Margherita je v podstate to isté, ale namiesto prosecca sa dáva neperlivé víno a voda. Keď som prišiel na Slovensko ku známym na grilovačku s fľaškou Aperolu a proseccom, zarobil som spritz do džbánu a asi o 10 minút sa muselo zarábať znova. Je to veľmi osviežujúci nápoj, dobre sa pije. Ale pozor, musí byť naozaj dobre vychladený a plný ľadu.

Na záver snáď niekoľko informácií o cenách a samozrejme fotografie z miesta.

Tortelíny – porcia od 7 do 12 €

Pizza – porcia od 5 do 10 €

“Príšerky” – porcia od 10 do 15 €

Spritz (asi 2 dcl) od 2,50 do 3 €

Margherita (asi 2 dcl) od 1,50 do 2 €

 

Tirolsko

20.08.2011

V auguste 2011 ma pracovné povinnosti zaviali do Regensburgu. Moja cesta začala v malom, talianskom mestečku (skôr dedina) s názvom Valeggio sul Mincio, ktoré leží 25 km juhozápadne od Verony. viac »

piggy bank, sporenie, pokladnička, prasiatko

Úspory Slovákov by mali v najbližších rokoch rásť

17.10.2017 13:00

Miera úspor by mohla najbližšie roky rásť. Úspory Slovákov môžu narásť zo súčasných 12,3 tis. eur na obyvateľa nad hranicu 18 tisíc eur.

chlap, mobil, bar, muž

Podvodníci zarábajú na podozrivých číslach

17.10.2017 13:00

Hromadné prezváňania na mobilné telefóny z Libérie, Konga, Mauritánie či Tanzánie sa objavili v posledných dňoch.

Rakka

SOHR: Arabsko-kurdské milície dobyli z rúk IS sýrsku Rakku

17.10.2017 12:43

S odkazom na oznámenie exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) to uviedli agentúry AFP a Reuters.

zubatá, výstava, Stredoslovenské múzemum

Keď zubatá kosu brúsi – zvyky a obyčaje našich predkov v Stredoslovenskom múzeu

17.10.2017 12:34

Poslednou výstavou z triptychu Základné obrady života človeka je rozsiahla výstava Keď zubatá kosu brúsi, ktorú sprístupnili v Stredoslovenskom múzeu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2541x
Priemerná čítanosť článkov: 1271x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy